Ichthusschool
Snijdelwijklaan 4b
2771 SX Boskoop
T. 0172 - 214505
E. info@ichthusbos.nl

Groep 5b

 Nieuws uit groep 5

Bentwoud 

Wat gaat de tijd snel. Het is alweer de laatste keer dat we naar het bos gaan. Iedereen heeft er ook ontzettend veel zin in en zijn benieuwd wat we gaan doen in het Bentwoud. 
We beginnen met het zoeken van verschillende bladeren. Daarna wandelen we rustig door het bos om te zien wat we allemaal tegen kunnen komen.
Dan zoeken we een rustig plekje op om pauze te houden en kan iedereen wat eten en drinken. Vervolgens lopen we naar de sloot om waterdieren te vangen. Eerst worden er groepjes gemaakt en iedereen krijgt een netje en een kaart waar waterdieren op staan.  Dan zoekt iedereen een plekje aan de slootkant. 

De kinderen gaan steeds verder en verder de sloot en beginnen met zwemmen. Wat een pret!

Na het zwemmen is het tijd om te zonnen en is er tijd voor pauze.  Samen met de natuurgids maken de kinderen kruidenboter. Dit eten we in combinatie met een cracker en dat is best lekker. 

Aan het einde van de middag is er nog tijd voor een camouflagespel. De kinderen hebben camouflage materialen en gaan verstoppen. Het is nu moeilijker om de kinderen te vinden. De taak aan de juf en de meester is om iedereen te kunnen vinden en dat is goed gelukt. 
Om de dag goed af te sluiten springt bijna iedereen nog één keertje in de sloot. Dat was toch extra leuk om het nog eens te doen!


Tot slot willen de juffen graag alle ouders bedanken die heen en terug konden rijden met de auto.
 
Muziek 

In de ochtend en de middag heeft groep 5 verschillende muzieklessen gehad. In deze lessen maken de kinderen kennis met verschillende instrumenten. Iedereen is bezig geweest met drummen, slagwerk en  blaasinstrumenten. Dat is leuk om de week zo te beginnen. 


 


 

Juffendag 

                                               Op de vrijdag hebben de groepen 5 samen juffendag gevierd. Hiep hiep hoera voor de juffen van groep 5. Wat was dat een feestje! In de ochtend zijn  we gestart met een film en tussendoor konden de kinderen wat te eten pakken. Ook werden er cadeaus uitgedeeld voor de juffen. Erg leuk.

In de middag was het tijd om naar buiten te gaan en hebben we levend stratego op het veldje gespeeld. 
Twee kinderen verstopten de vlag, want het doel van het spel was om de vlag te vinden. Dan had je gewonnen.
Alle kinderen kregen een kaart. Om erachter te komen wie welke kaart had, moest je eerst iemand tikken. Wie het hoogste cijfer had bracht de lagere kaart terug bij de juffen. De ander met een lagere kaart moest een nieuwe kaart halen. 
Er was ook één kaart die alle kaarten kon verslaan en dat was de bom.  
Dan kon je iedereen blijven tikken. 
Tijdens het spel was iedereen goed aan het zoeken om de vlag te vinden.
Uiteindelijk is de vlag twee keer gevonden en was het spel afgelopen. 
Na al dat rennen was het tijd om de kinderen wat verkoeling te geven en werden er ijsjes uitgedeeld.  Dat had iedereen verdiend!
Daarna hebben de leerlingen vrij gespeeld op het veld. Er werd in de speeltuin gespeeld, op het veldje, er werd geklommen en gevoetbald.  Wat een leuke dag met ook nog eens mooi weer!

Tot slot willen de juffen van groep 5  graag de ouders bedanken voor de cadeaus, kaarten en bloemen. We gaan wat leuks uitzoeken voor de groepen. 

  

 
3                    

                                 

                                                            

 


                                                                                                               Muziek

                                                                                                                    

Het was weer tijd om de bakkunsten te laten zien en dit keer was groep 5b aan de beurt. Wat had iedereen daar zin in! De kinderen hielpen allemaal met het voorbereiden van het eten met als resultaat dat er overheerlijke appelflappen en kaasbroodjes zijn gemaakt. In de pauze was het dan ook tijd om te smikkelen en dat smaakte goed. De juffen bedanken de ouders voor het helpen.

 


Tennis
Tijdens de gymles van maandag zijn we naar de tennisbanen gelopen om daar les te krijgen.
Gelukkig hadden we droog weer, het waaide wel hard waardoor de ballen het soms moeilijk hadden...
We begonnen eerst met een warming-up spelletje.  Daarna leerden we hoe we met een racket de bal over het net moesten slaan. In tweetallen oefenden we ook wie de bal het langst in het spel kon houden. Tenslotte speelden we een wedstrijdje. Het was een erg leuke tennisles! Bedankt meesters van de TVB voor deze les.
 
 
Elk kind heeft een leeg en schoon margarinekuipje nodig, inhoud 500 gr, vanaf maandag 25 mrt meenemen svp.


We hebben met de hele klas prachtige ELFJES gemaakt! Hieronder een paar voorbeelden:
 
Circus
Clown goochelen
Trucjes acrobaat ballen
Tent mensen publiek lachen
Applaus

door Hafsa 
 
Schilderij
Oud Kostbaar
Museum verf kwasten
Ezel doek mooi Rembrandt
Kunst

door Luuk

Giraf
Mijn lievelingsdier
Mooie lange nek
Schattig mooi en lief
Prachtig

door Tess
 
Kunst
Muziek maken
Mooi viool spelen
Schilderijen zijn erg mooi
Schilderij

door Lotta
 


Dammen op de vrijdagmiddag in groep 5b, hoe leuk is dat! We hebben de hersenen horen kraken. Wat hadden ze het naar hun zin.

 

 

We wensen alle kinderen van onze klas en hun ouders een heel gelukkig 2019!

Op maandag 7 januari zijn we meteen flink aan het werk gegaan met een heel erg leuke rekenles! We moesten van juf Jitte eerst schatten hoeveel bekers er uit een fles van 1,5 liter geschonken konden worden en daarna moesten we het gaan meten. We hebben geleerd dat 1 l. hetzelfde is als 1000 ml.

 


Op vrijdag 2 november zijn we met de hele klas een dag in het Bentwoud geweest. We vertrokken om 8:45 uur naar de parkeerplaats van het Bentwoud waar we door de natuurgids werden opgewacht. We hebben een heleboel gezien en geleerd over de herfst. Wat zijn er veel verschillende soorten paddenstoelen! Behalve paddenstoelen mochten we ook op zoek naar andere bijzondere dingen ; blaadjes in allerlei kleuren, schimmels, nootjes, braakballen van uilen etc. Gelukkig boften we met het weer: de zon scheen de hele dag. Tussendoor hebben we met z'n allen gezellig geluncht in het bos en spelletjes gedaan. We speelden verstoppertje in het riet, maakten een schilderij met spulletjes uit de natuur en we bouwen een hut van takken. Het was een geweldig leerzame dag! We hebben er ook erg van genoten! Heel hartelijk dank voor het rijden ouders van Ted, Jari, Tess, Luuk, Lotta en Paul!
 

  

 
We doen weer mee met de week van de Pauzehap: op woensdag 26 sept, donderdag 27 sept en vrijdag 28 sept krijgen de kinderen een verantwoorde pauzehap aangeboden.

 

Natuurles 
Op een vrijdagmiddag zijn we opzoek geweest naar bodemdiertjes. Met schepnetten, emmers, bakjes  en scheppen zijn we op pad gegaan om zoveel mogelijk diertjes te zoeken die in de sloot leven.  We zijn waterslakken, waterkevers, bloedzuigers, wormen en kikkers tegen gekomen. Het was een leuke zoektocht en wij hebben genoten van deze middag. 

 

Rekenles
Met rekenen zijn we bezig  met verschillende meetkundige vormen. Deze meetkundige vormen zijn een rechthoek, vierkant, ruit, zeshoek en een cirkel. Eerst hebben wij gepraat over welke vormen wij terug zien in de klas. We zien dat een klok op een cirkel lijkt, het plafond vierkante platen heeft en de tafel op een rechthoek lijkt. Wat goed dat iedereen dat kan herkennen! De opdrachten worden in de klas gemaakt en om dit ook buiten vorm te geven hebben de leerlingen buiten op het plein deze vormen getekend. De zeshoek was even lastig, maar we zijn zowel binnen als buiten bezig geweest met de verschillende vormen.

 

De eerste schoolweek is voorbij en we zijn weer met veel plezier gestart in de tweede week. We hebben er weer zin in!

 

Samenwerken
We zijn  weer begonnen met de eerste week van school. Tijdens deze eerste week hebben de leerlingen uit groep 5b hun eerste gymles gehad. Deze gymles staat in het teken van samenwerken. De leerlingen hebben in groepjes samen een parcours afgelegd. Wat heeft iedereen dat goed gedaan!

 

Gymlessen
Op maandag en woensdag zijn de gymlessen. Denk eraan of de gymschoenen nog wel passen. Op woensdag 29 augustus is de eerste gymles. Het zou fijn zijn als iedereen deze eerste les meteen al passende schoenen en gymkleding bij zich heeft.

Welkom in groep 5b
De vakantie is weer voorbij en wat is het omgevlogen. Wij hopen dat iedereen een heel fijne vakantie heeft gehad en weer helemaal klaar is voor het nieuwe jaar.
 Welkom in groep 5b.


WOORD VAN DE DAG
fatsoen, fixeren, salontafel, bungalow, welvaart,
dynamo, trouwe klant, labyrint, met de pot mee eten, componist,
nomaden, ongedierte, staking, oordeel, vraagstuk,
afkeer, hongersnood, bedstee, slaapverwekkend, trendy,
plagiaat, archeoloog, rodeo, realiteit, dorst lessen/ honger stillen,
aanvang, vliering, mitella, torpedo, schateren,
portret, aroma, continu, ongedeerd, smart,

dynamo, memo, slenteren, viaduct, waterpas,
voegwoorden, voorzetsels, tegengestelde, marcheren, contributie,
positie, inspiratie, studentenhaver, jaargetijde, musea,
redactie, collegiaal, nylon, pyromaan, trolley,
kliniek, idool, wrakhout, industrie, trendy,
volière, illegaal, branding, territorium, specie,
ommezien, tevergeefs, componist, parterre, corrigeren,  
 

Klik hier voor de woordpakketten van spelling.


Praktische informatie:
Leerkrachten:

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdagochtend       Juf Renée    renee.bosch@ichthusbos.nl
Woensdag en vrijdagmiddag                                                   Juf Daniëlla   daniella.van.zutphen@ichthusbos.nl