Ichthusschool
Snijdelwijklaan 4b
2771 SX Boskoop
T. 0172 - 214505
E. info@ichthusbos.nl

24
Nieuws uit groep 2

Leerkrachten:
maandag, dinsdag en woensdag:                juf Sylvia - sylvia.suringa@ichthusbos.nl
donderdag en vrijdag:                                 juf Daniëlla - daniella.van.zutphen@ichthusbos.nlWelkom in groep 2 

Watergevecht
Met deze warmte is het ook fijn om even af te koelen. In de ochtend hebben de leerlingen een watergevecht gehouden. Iedereen heeft waterspeelgoed en  super soakers mee om zich goed te kunnen vermaken. De kinderen hebben het echt naar hun zin gehad.  Wat een waterpret!
Muziekles

Donderdagochtend hebben de leerlingen een muziekles gehad van een hoboïste. Zij is een hoboïste  uit een residentieorkest. Deze juf heeft ons een heleboel geleerd. We hebben geleerd hoe je kunt spelen op verschillende muziekinstrumenten, wat je moet doen als je een dirigent bent en hoe je de verschillende toonhoogte herkennen. Daar hebben we een heleboel van opgestoken. Op de instrumenten spelen vonden wij natuurlijk het leukst en iedereen kreeg een instrument, om op te spelen. Er was een instrument wat de hele klas leuk vond en dat was de viool. Iedereen werd er heel enthousiast van en de leerlingen hebben dan ook allemaal een moment gehad om op de viool te spelen. Dat was echt leuk!

We willen de juf bedanken voor de leuke muziekles. We waren een echt orkest.
Muziek

Zijn alweer 1.5 week bezig over het thema muziek. In de klas hebben we veel instrumenten liggen en we weten al goed hoe deze heten! In de muziekhoek mogen we met de instrumenten muziek maken. Met zijn drieën kunnen we ook al een klein orkestje maken!
De kinderen hebben ook zich zelf achter de piano geknutseld. De piano moesten ze van stroken papier zelf maken. De witte stroken moesten langer zijn dan de zwarte stroken dus er moest goed gemeten worden! De resultaten zijn erg leuk geworden en hangen in de gang!
Reken en taalspelletjes

Deze weken hebben wij wat meer aandacht besteed aan nieuwe taal en rekenspelletjes. De bedoeling is dat leerlingen woorden maken aan de hand van een plaatje. Ze zoeken zelf de letters op en maken een woord. Het rekenspelletje is een sommenrace (bingospel). Iedereen heeft vijf kaartjes. Er wordt gegooid met 2 of 3 dobbelstenen. De stippen van de dobbelstenen worden bij elkaar opgeteld. Dan wordt er een kaartje op een cijfer gelegd. Wie als eerste zijn kaartjes kwijt is heeft gewonnen. De kinderen vinden het erg leuk en leerzaam om met deze spelletjes bezig te zijn!Boerderij

De weken tot de Hemelvaart werken we over het thema boerderij. De klas en de gang ziet er al gezellig uit door de boerderij spullen die de kinderen hebben meegenomen. We zien bijvoorbeeld heel veel boerderij dieren  en tractors waarmee de kinderen kunnen spelen.  Ook wordt er druk gebouwd met de kleine blokjes en de grote blokken op het kleed om voor de dieren een mooi verblijf te maken.  Er is ook nog een dierendokter waar de dieren verzorgd kunnen worden als ze ziek zijn.


Paasontbijt

Wat zijn we in de ochtend gezellig met elkaar opgestart. Een ontbijt met de hele groep. Wat was dat toch leuk!
Iedereen heeft  heerlijk gegeten. Namens de juffen wensen wij iedereen een fijne vakantie toe!
  
Koningsspelen 


Hiep hiep hoera voor de Koning. Wat was het leuk op de vrijdagochtend  tijdens de Koningsspelen. Iedereen was ook feestelijk in het oranje verkleed. In de ochtend werden er spelletjes gespeeld. De kinderen gingen ringwerpen, memory, twister en nog veel meer spellen spelen. Hieronder het leuke resultaat!
Namens de juffen bedanken wij de ouders voor het helpen! Het was een leuke ochtend.
Pasen

Tot de meivakantie werken we over het thema Pasen. We hebben al mooie eieren geverfd en uitgeknipt, deze hangen voornamelijk op de gang. Ook hebben we een kip geknutseld van papier.
We oefenen de liedjes voor de paasviering, die plaats vindt op donderdag 18 april.Bouwen

We hebben drie weken over het thema bouwen gewerkt. Er is een bouwwinkel in de gang. Daar kunnen de kinderen gereedschap/hout kopen vanuit de huishoek. De kinderen hebben hier enthousiast mee gespeeld en zijn ook echt aan het klussen geweest. De juffen willen de ouders bedanken voor de materialen die wij mochten lenen. 

De kinderen hebben in deze weken veel gebouwd met kapla, lego, met de kleine en grote blokken. Ook is er veel geknutseld in de klas. Ze hebben huizen gevouwen en meetlinten gemaakt, waarbij ze cijfers moesten schrijven. Hieronder een paar voorbeelden.

 Letterwinkeltje

We zijn gestart met het thema "letterwinkeltje". Hier werken we 3 weken over, tot aan de voorjaarsvakantie.
Als leidraad gebruiken we het prentenboek"het letterwinkeltje", dit gaat over opa Brom die een winkeltje heeft vol met letters. Maar niet iedereen weet wat je nu eigenlijk met letters kunt doen. Gelukkig kan opa dat heel goed uitleggen. 
De kinderen hebben al mooie letters zelf geverfd, die hangen gezellig in de gang. Ook hebben we daar een letterwinkeltje. De kinderen kunnen vanuit de huishoek letters kopen in de winkel. Daar kunnen ze woorden mee maken.  Daarnaast hangen er bij de schrijftafel allerlei woorden die kunnen worden nageschreven en bij de klei worden er letters gemaakt. Zo leren we al erg veel letters in groep 2!
Sneeuwpret!!!


Noordpool/Zuidpool

Na de kerstvakantie zijn we gestart met het thema Noordpool/Zuidpool.
D.m.v. boekjes, filmpjes en een woordweb maken zijn we al steeds meer te weten gekomen over deze koude plekken op aarde. 
De hoeken in de klas zijn ook in winterse sferen verandert. We hebben een iglo in de klas staan en we kunnen vissen vangen en klaar maken boven een houtvuurtje.  Daarnaast zijn er veel dieren in de klas die leven op de Noordpool/Zuidpool waarmee we kunnen spelen.
Bij de schrijftafel kunnen de kinderen woorden naschrijven die met Noordpool/Zuidpool te maken hebben!

Bijna Kerst!

Na de Sinterklaasviering zijn we al weer aan het werken gegaan over de Kerst. Deze periodes volgen elkaar deze maand altijd heel snel op, dus moet er ook snel geknutseld worden om de klas in een gezellige sfeer te brengen.
Dat hebben we gedaan door er een Kerstboom in te zetten en lichtjes op te hangen, maar ook door het verven van Kerstbomen, knutselen van Kerstbomen en het vouwen van een engel.
Door al deze knutsels ziet de klas er heel gezellig uit!
Donderdag eten we zelfs 2 keer op school: tussen de middag- door het continue rooster - en 's avonds met een heus Kerstdiner!
De juffen zijn heel nieuwsgierig hoe mooi de kinderen er dan uit zullen zien, maar het wordt vast ook heel gezellig en sfeervol als we naar het Kerstverhaal luisteren, de geleerde liedjes zingen en lekker gaan eten.
We kunnen bijna niet wachten!


Kruidnoten bakken!Sinterklaas

Nu is de Sint met zijn Pieten dan echt in ons land aangekomen!  De kinderen hebben vandaag allemaal een mooie Piet geverfd.  Hierbij moest de muts en veer niet vergeten worden!  De Pieten zijn erg leuk geworden en zullen in de gang te zien zijn!  
In het sinterklaasjournaal was te zien dat de nieuwe Pieten niet kunnen lezen.  Daarom ging het ook verkeerd met de chocolade letters in de doosjes. De kinderen in deze klas kennen al veel letters dus kunnen al goed helpen. Iedereen mocht daarom zijn of haar eerste letter van de naam groot met potlood schrijven op een wit vel papier.  Leuk als de kinderen deze letter thuis voor de deur met stoepkrijt ook mogen tekenen. Dan zien de Pieten welke beginletter ze nodig hebben en gaat het goed met de chocoladeletters in de doosjes doen.

Op weg naar Sinterklaas!

Deze week ronden we het herfst thema af.
Vandaag kregen we post van juf Wilma. Het was een grote envelop met daarin allemaal kleine envelopjes. We hebben ze geteld en het waren er precies 21. Dan moet Sinterklaas wel heel goed weten hoeveel kinderen erin groep 2 zitten. Elk kind deed nieuwsgierig zijn envelopje open en keek naar de kaartjes die erin zaten. Dit waren allerlei plaatjes die met Sinterklaas te maken hebben. Wat moeten we hier nu mee doen........


Herfst

Na de herfstvakantie gaan we 2 weken over het thema "herfst" werken!
We sparen nog keukenrollen om mee te knutselen. Wilt u mee helpen?
Mooie herfstbladeren die gedroogd zijn mogen de kinderen mee naar school nemen!

Fijne vakantie!


Zendingsgeld

Maandag 8 oktober kwam juf Elvira in de klas om te vertellen over Lesbos. Zij gaat daar in de herfstvakantie naar toe om de kinderen daar een leuke week te bezorgen.  Ze vertelde aan de klas bijvoorbeeld dat sommige kinderen daar in tenten wonen en niet zoveel mooie spullen hebben als wij. De kinderen hebben aandachtig geluisterd en goed de vragen beantwoord door te stemmen met een rood (fout) of groen (goed) briefje omhoog te houden. In de klas staat een spaarpotje op de kast waar de kinderen geld in mogen doen voor de kinderen in Lesbos!Kinderboekenweek
 
Vanaf 1 oktober werken we 3 weken over het thema "vriendschap". Het boek dat bij ons in de klas centraal staat, heeft de titel 'Kikker vindt een vriendje'. Dit verhaal gaat over kikker die een lief beertje in het bos vindt. Hij neemt hem mee naar huis, zorgt goed voor hem en leert hem praten. Alle dieren spelen met beertje en dit zijn haas, rat en varkentje. Ze worden de beste vrienden. Maar op een dag wil beertje terug naar waar hij vandaan komt. Ze moeten afscheid nemen, en kikker is heel verdrietig. Zou beertje nooit meer terugkomen...?

De twee letters die zijn aangeboden in de klas zijn de S en de K van kanjer/Kinderboekenweek.  Samen met de kinderen bedenken we allerlei woorden met deze begin letter! Deze hebben we op een blad geschreven en herhalen we vaak in de klas. De kinderen weten al veel woorden zelf te bedenken en komen dit enthousiast vertellen!


Streetwise

Donderdag 6 september hebben de kinderen verkeersles gehad.
In de speelzaal werd er een leergesprek gehouden over bepaalde situaties die je kan tegenkomen in het verkeer. Denk aan:
- hoe steek je over als er geen stoplicht is
- wat betekenen haaientanden op de weg
- wat is belangrijk als je gaat rijden met de auto, denk aan de veiligheid.
Ook mochten de kinderen zelf de situaties gaan voordoen d.m.v.  de nagebootste straat in de speelzaal.   De kinderen hebben laten zien en horen dat ze al veel weten over veiligheid in het verkeer, goed gedaan hoor!
Supermarkt

In de klas en op de gang zijn we begonnen met het thema "supermarkt". 
De kinderen kunnen vanuit de huishoek hun boodschapjes gaan doen bij de supermarkt. Ze lopen met hun tas en portemonnee enthousiast naar de gang toe en daarna pakken ze een mandje of de winkelwagen. Ze kiezen uit wat ze willen kopen en vragen eventueel hulp aan de mensen in de supermarkt.  Als de producten zijn gekozen, zegt  de kassa jongen of meisje hoeveel geld de klant moet betalen en daarna worden de muntjes netjes geteld en vervolgens in de kassa la gestopt. 
In de schrijfhoek kunnen de kinderen prijskaartjes maken voor de producten in de supermarkt. Dit doen ze door een kaartje te knippen en daarna een cijfer na te schrijven. Vervolgens mogen de kinderen zelf hun eigen gemaakte prijskaartje opplakken op een product die ze willen. Dit is wel erg leuk om te doen want zo bepaal jij de prijzen in de winkel!

Hopelijk hebben jullie allemaal een goede vakantie gehad. De juffen hebben er ieder geval weer zin in om al jullie verhalen te horen, maar nog meer om jullie allemaal weer te zien.

De eerste 2 weken gaan we goed kijken of jullie alle regels nog wel weten en ze herhalen. Ook gaan we lekker aan de slag met groep 2 materialen uit de kasten. Daarnaast is er nog genoeg tijd om heerlijk te spelen!

Denk er even aan om je gymschoenen mee te nemen!

Groetjes, Juf Mary en juf Sylvia