Ichthusschool
Snijdelwijklaan 4b
2771 SX Boskoop
T. 0172 - 214505
E. info@ichthusbos.nl

Nieuws uit groep 4a

Rooster
 
   11-15 juni 18 -22 juni 25-29 juni 2-6 juli
Maandag   Gym
 
Gym
 
GYM
Dinsdag   CITO rekenen CITO Spelling  
Woensdag  
CITO rekenen
 
CITO Speling Juffendag op de boerderij
Donderdag   Schoolreis Gym
 
Gym
Vrijdag Spelling SD10 Spelling CD 10 Spelling Parkeerweek Spelling algemeendictee
Leerkracht:
Hele week:                        juf Froukje - froukje.verburg@ichthusbos.nl


Klik hier voor de woordpakketten van spelling.


Knutselen met zand
Dinsdagmiddag mochten we weer even lekker in zandbak. Niet om te spelen, maar om te knutselen. We hebben slippers getekend met krijt. Voor het strand hebben we echt zand gebruikt. Het was best lastig om op alle plekken zand te krijgen.


Natuur

Vrijdag hebben we met natuur een test gedaan. We gingen eerst een bootje vouwen van papier. Daarna moesten we schatten hoeveel knikkers er in het bootje konden zonder dat het zou zinken. Toen hebben we getest of onze schatting klopte. Het record was 33 knikkers!! Foto's hiervan vindt u in het fotoalbum.

Kunst
We knutselen nu rondom het thema kunst. We hebben een Piet Mondriaan tekening gemaakt. Nu zijn we aan het werk met de Zonnebloemen van Van Gogh. Eerst schetsen en toen als echte kunstenaars verf mengen om de juiste kleur te krijgen. Dit was heel interessant om te doen. Tekenen met inkt.

Dinsdag hebben we voor het eerst met inkt gewerkt. Eerst hebben we gepraat over hoe inkt vroeger gebruikt werd. Daarna hebben patronen op eieren getekend met inkt. Het was erg leuk om te doen en de resultaten zijn erg mooi geworden.


Baby's

We hebben het deze week in groep 4 over baby's gehad. Hoe groei je in de buik van je moeder? Hoe ben je geboren? Hoe zag je eruit? Hoe zwaar was je? We hebben gezien hoe een echo werkt en waarvoor de navelstreng dient. Iedereen had een babyfoto meegenomen. We hebben geraden van wie welke babyfoto was. Dit was soms best heel lastig, omdat we allemaal zo veranderd zijn.Valentijn

Vandaag is het Valentijn, maar wij zijn er al een paar dagen mee bezig. We hebben vorige week een mooie brief geschreven voor iemand die je lief vindt. Daarna hebben we een mooie voorkant gemaakt. Dinsdag hebben we de adressen op de enveloppen geschreven. In plaats van een postzegel mocht iedereen een lippenstift kust op de envelop zetten. In het zonnetje liepen we met alle brieven naar de brievenbus. Goed kijken naar de postcode en dan de juiste kant kiezen om je brief te posten. Toen we alle brieven in de bus hadden gestopt, kwam er toevallig een postbode langs lopen. Hij vertelde ons hoe de post werd opgehaald, de dag werd veranderd en waar de post dan heen ging. Nu maar hopen dat alle post vandaag aankomt. Ik heb in ieder geval een mooi brief ontvangen.
  

  

Kerk en school
Op zondag 18 februari is er een kerk en schooldienst in de Plataan om 10.00 uur. Dit jaar gaat de dienst over het verhaal van Bartimeüs. Bartimeüs was blind en moest bedelen om aan geld te komen. Hoe is het om blind te zijn? Kun je dan eigenlijk nog wel dingen doen? Welke zintuigen moet je dan extra goed gebruiken? Welke dingen zou je erg missen als je blind zou worden? Over deze vragen hebben we met elkaar gepraat. We hebben een knutselwerkje gemaakt voor in de Plataan. Dit was nog best lastig, want we hebben het knutselwerkje met een blinddoek om gemaakt. Gelukkig kregen we hulp van een maatje. Bent u benieuwd naar het resultaat? Kom dan zondag naar de dienst. Ps. U moet wel even moeite doen om te ontcijferen wie welk werkje heeft gemaakt, want onze namen staan in braille.


Kookles:

Vandaag hebben we een kookles gehad. De moeder van Jari en de moeder van Luuk hebben ons geleerd hoe we pizza's kunnen maken.
Allereerst het deeg:

Daarna moest het deeg rijzen. Het kon wel twee keer zo groot worden (Hé, dat hebben we bij rekenen geleerd: twee keer zoveel :) .) Na een half uur wachten mochten we de pizza's beleggen en gingen ze de oven in. Zie hier het resultaat:

Ze waren heerlijk!!

Moeders, bedankt voor jullie hulp. Wil je thuis nog een keer pizza maken? Klik hier voor het recept.

Knutselen winter:Pietengym

Vandaag hadden we pietengym. De pietjes moesten verschillende routes afleggen om zo langs 11 steden te komen. Een echte Elfstedenpietentocht.  Muziekles van Matthias:

Woensdagochtend heeft Matthias muziekles gegeven in de klas. Hij heeft drie Sinterklaas liedjes gespeeld op zijn gitaar en de kinderen moesten raden welk liedje het was. Daarna heeft hij uitleg gegeven over zijn gitaar en hoe je gitaar leert spelen.Sinterklaas:


Kanjer, taal en tekenen in 1 les:


Herfstwandeling:

Dinsdag 14 november hebben we met groep 4 een herfstwandeling gemaakt door het Gouwebos. De kinderen moesten allerlei herfstspullen verzamelen in hun eierdoos. Daarnaast hebben we ook prachtige paddenstoelen gezien. Het was erg leerzaam en gezellig.
  

Project:
Een korte foto update van het project:
  

Een rekenles over meten hoeft niet altijd uit het rekenboek:

Boeken zoeken:
Dinsdag 3 oktober kwam juf Marion van de bibliotheek bij ons in de klas. Ze heeft ons uitleg gegeven over hoe we een boek in de bibliotheek kunnen zoeken. Op ieder boek is op de zijkant een plaatje geplakt met letters er boven. De letters zijn de beginletters van de achternaam van de schrijver. Het plaatje geeft het genre aan. Zie het plaatje hieronder. Je bekijkt de voorkant van een boek en leest op de achterkant waar het boek over gaat. Om te kijken of het boek niet  te moeilijk voor je is, gebruik je de 5 vingers regel. Je leest een bladzijde uit het boek, bij ieder woord dat je niet kent steek je een vinger op. Heb je na het lezen van de bladzijde vier of vijf vingers opgestoken, dan is het boek te moeilijk voor je en kun je beter een ander boek kiezen. We gaan dit dinsdag proberen!


  

Opa's griezelige gasten:
We zijn hard aan het werk rondom het boek: 'Opa's griezelige gasten'. Er worden op verschillende manieren griezelige gasten gemaakt, zie de foto hieronder:

Leesmeters:
We zijn inmiddels al weer hard aan de slag. De klas gaat er steeds gezelliger uitzien. We hebben leesmeters (hierop kun je zien hoeveel boeken we al gelezen hebben en dat is al best veel!!), een raket met sterren (de raket hebben we samen gemaakt, echt teamwork) en onderwater portret (met een echte snorkel en duikbril) gemaakt.
Gymles:
Tijdens de gymles doen we ook spellen waar je echt moet samenwerken. Deze week hebben we door de gymzaal gerold op een mat. Als team moest je als eerste over de finish komen. Dit was erg spannend en leerzaam. Volgende week gaan we beginnen met de tafels. De kinderen hebben al een tafeldiploma uitgekozen. Voor iedere tafel mag een stukje gekleurd worden.

Groetjes,
Juf Froukje