Ichthusschool
Snijdelwijklaan 4b
2771 SX Boskoop
T. 0172 - 214505
E. info@ichthusbos.nl


* Nieuws uit groep 6

Muziekles
 


Leren van en met robots
In de toekomst wordt programmeren waarschijnlijk net zo belangrijk als het kunnen spreken van Engels. Op maandag 1 april hebben wij een les gehad over programmeren en robotica. Vanuit de bibliotheek werd deze gastles georganiseerd. De kinderen hebben eerst een uitleg gehad over programmeren en binaire codes. Het was daarna al snel tijd om lekker zelf aan de slag te gaan met programmeren. Er waren een heleboel verschillende robots bij ons in de klas en de kinderen mochten in tweetallen programmeren. Hieronder een aantal foto's van deze les. 

 Rekenles
Op een maandagmiddag hebben de leerlingen van groep 6 een buiten rekenles gehad. Op het schoolplein heeft de juf les gegeven over oppervlakte, omtrek en vierkante meters. Er is uitgelegd wat een vierkante meter is en hoe je dat kunt tekenen. Na de uitleg was het dan ook tijd om aan de slag te gaan. Iedereen werd in groepjes ingedeeld en kreeg de opdracht om met stoepkrijt een aantal vierkante meters te tekenen. De kinderen zijn enthousiast aan het werk gegaan en hebben goed samengewerkt. Om de les af te sluiten werden de resultaten besproken. De leerlingen zijn om de vakken heen gelopen en hebben aan elkaar uitgelegd hoeveel vierkante meter zij getekend hebben.
Muziekles
Op dinsdag 15 januari heeft juf Amber een muziekles gegeven. Om te beginnen hebben de kinderen verschillende ritmes geklapt. Dat was soms al best lastig! Uiteindelijk hebben de kinderen een lied aangeleerd gekregen van de juf. Dit lied moesten zij met elkaar zingen door te 'stapelen'. Het was een erg leuke les!

Sinterklaas
Woensdagochtend 5 december hebben wij met elkaar Sinterklaas gevierd. We hebben een heel leuke ochtend gehad! De surprises en gedichten waren weer fantastisch! Sinterklaas en zijn Pieten zijn zelfs nog even bij ons in de klas geweest. Tot volgend jaar Sint en Piet!

 


Kruidnootjes bakken
Op dinsdag 27 november hebben we kruidnootjes gebakken. Samen met twee hulpmoeders en juf Amber zijn de kinderen in de keuken aan de slag gegaan. Ze hebben met elkaar kruidnootjes en zakjes voor de kruidnootjes gemaakt. Aan het einde van de ochtend had iedereen zijn zelf versierde zakje met kruidnootjes. Ze waren heerlijk!!


Babybezoek!
Op donderdag 22 november is juf Marloes samen met Dennis en Sepp bij ons in de klas geweest. Samen met hen hebben wij de geboorte van Sepp gevierd. Ze hadden een heel mooie fototaart meegenomen. Met elkaar hebben wij gesmuld van de taart en sommige kinderen hebben nog een cadeautje gegeven. Een paar kinderen hebben Sepp zelfs even vastgehouden!

 

Even voorstellen...
Ik ben juf Amber, en ik loop vanaf deze week elke dinsdag stage bij juf Cynthia, groep 6. Ik ben 34 jaar, getrouwd, heb een dochtertje van 2,5 en ik ben net dit jaar begonnen aan de deeltijd-PABO. Ik kom uit een heel ander vakgebied dan het onderwijs: de bouw. Ik heb in de afgelopen zeven jaren veel bouwdetails getekend en ik heb geadviseerd over brandwerendheid en isolatie van ramen en deuren. Best wel interessant, maar ik ben ermee gestopt omdat ik op zoek was naar meer interactie. En ik kan me geen leukere interactie bedenken dan interactie met kinderen! 

Ik hoop de komende tijd veel te leren over lesgeven, maar ik hoop ook dat ik de leerlingen iets van mijn enthousiasme voor rekenen, onderzoeken, natuur, techniek en tekenen kan meegeven! 

Rekenles met chocoladerepen
Op woensdag 10 oktober hebben wij gerekend met chocoladerepen. Het klinkt misschien gek, maar het was onwijs leuk en handig! Om goed te oefenen met breuken, hebben we chocoladerepen gebruikt. De kinderen moesten goed bekijken hoe groot de reep was en of je deze reep handig en eerlijk kunt verdelen met 2, 3, 4 of meer kinderen. Ook hebben de kinderen geleerd welke breuk er bij het stukje chocolade hoort. Het was een moeilijke, maar erg smakelijke rekenles!

Babyshower juf Marloes

Op donderdagmiddag 20 september was de babyshower van juf Marloes. Al een paar weken waren wij stiekem aan het knutselen voor de juf. Met elkaar hebben wij een slinger van versierde rompertjes en een boek met voorspellingen gemaakt. Op donderdagmiddag hebben we juf Marloes met een smoes uit de klas gehaald. Ondertussen is de klas versierd en is alles klaargezet voor de spelletjes en de high tea. 

Twee kinderen hebben juf Marloes met een smoes weer naar de klas gelokt. Daar stond haar een grote verrassing te wachten. De hele klas was versierd, er waren cadeautjes en er was heel veel lekkers meegenomen! We hebben met elkaar een Kahoot en bingo gespeeld. De Kahoot bestond uiteraard uit vragen over baby's en bij de bingo moesten de kinderen niet een getal wegstrepen maar plaatjes die te maken hadden met baby's. De cadeautjes zijn aan juf Marloes overhandigd en tot slot hadden we een heerlijke high tea. De kinderen hadden heerlijke dingen gemaakt/meegenomen. We hebben een heel gezellige middag gehad! Juf Marloes vond het een heel leuke verrassing.

 

 


ANWB streetwise

Op donderdag 6 september hebben wij een gastles gehad van ANWB streetwise. De les ging vooral over het leren inschatten van de remweg van de auto. De kinderen mochten eerst een wedstrijdje rennen. Vanaf een startpunt moesten zij heel hard naar een finishlijn rennen en pas bij de finishlijn afremmen en tot stilstand komen. Rennend hadden sommige kinderen al een lange remweg! Met deze ervaring moesten de kinderen de remweg van een auto inschatten. De kinderen mochten pilonnen plaatsen op het punt waar zij dachten dat de auto tot stilstand zou komen. Vervolgens werd dat natuurlijk echt getest door de juf en meester van de ANWB. Het  inschatten was wel heel moeilijk! Gelukkig waren het maar pilonnen! 

Aan het einde van de les mochten de kinderen zelfs plaatsnemen op de bijrijdersstoel van de ANWB lesauto. D.m.v. een dubbele bediening moesten ze vervolgens zelf remmen! Het was onwijs spannend, maar ook wel heel erg leuk!! Iedereen is geslaagd voor de les en heeft een diploma mee naar huis gekregen.


De vakantie zit er weer bijna op. Wij hopen dat jullie er zin in hebben. Wij in ieder geval wel :-)!
Even wat praktische tips om mee te nemen/ te controleren:

- Gymschoenen 
- Etui (pen, potlood, schaar, lijm, etc.) 
- Goed humeur ;-)

Tot maandag!

Groetjes,

Juf Cynthia en juf Marloes Leerkrachten:
maandag en dinsdag:                        juf Cynthia      cynthia.van.oord@ichthusbos.nl 
woensdag, donderdag en vrijdag:  juf Marloes     marloes.hoornweg@ichthusbos.nl